Обгрунтування закупівель (консервація 2)
ОБГРУНТУВАННЯ
технічних та якісних характеристик предмета закупівлі,
його очікуваної вартості та/або розміру бюджетного призначення
в межах закупівлі UA-2024-08-23-008080-a
Підстава для публікації обґрунтування: постанова Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 №1266 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 01.08.2013 №631 і від 11.10.2016 №710».
Мета проведення закупівлі: забезпечення потреб Замовника у закупівлі Оброблені фрукти та овочі (Компоти фруктові в асортименті (тара-скляна банка 3л), огірки консервовані (тара-скляна банка 3л), кабачки консервовані (тара-скляна банка 3л), помідори консервовані (тара-скляна банка 3л), щавель консервований (тара-скляна банка 0,5л), томатна паста (тара-скляна банка 0,5л) для належної організації харчування в Голобському психоневрологічному інтернаті у 2024 році.
Замовник: Голобський психоневрологічний інтернат
Код ЄДРПОУ: 03188205
Вид процедури: відкриті торги (з особливостями)
Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-08-23-008080-a
Предмет закупівлі: Оброблені фрукти та овочі (Компоти фруктові в асортименті (тара-скляна банка 3л), огірки консервовані (тара-скляна банка 3л), кабачки консервовані (тара-скляна банка 3 л), помідори консервовані (тара-скляна банка 3л), щавель консервований (тара-скляна банка 0,5л), томатна паста (тара-скляна банка 0,5л) (код 15330000-0 національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник»).
Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі:
Компоти фруктові в асортименті (тара-скляна банка 3л) – компот із фруктів вищого ґатунку, згідно ДСТУ. Фрукти повинні бути не заморожені, виготовлені із сортів консервної стадії зрілості, повинен мати приємний смак, без сторонніх включень, не допускається осад на дні, без консервантів, без барвників, без ароматизаторів, без ГМО. Розфасовані в тару виробника, скляна банка з металевою кришкою (кришка без слідів корозії) місткістю
Огірки консервовані (тара-скляна банка 3л) – вищого ґатунку, згідно ДСТУ. Огірки цілі, середнього розміру, рідина прозора без осаду, без сторонніх включень, без консервантів, без барвників, без ароматизаторів, без ГМО. Розфасовані в тару виробника, скляна банка з металевою кришкою (кришка без слідів корозії) місткістю
Кабачки консервовані (тара-скляна банка 3л) - вищого ґатунку, згідно ДСТУ. Кабачки різані, без плодоніжок та залишків квіток, чисті, не зморщені, не м'яті, без механічних пошкоджень, рідина прозора без осаду, без сторонніх включень, без консервантів, без барвників, без ароматизаторів, без ГМО. Розфасовані в тару виробника, скляна банка з металевою кришкою (кришка без слідів корозії) місткістю
Помідори консервовані (тара-скляна банка 3л) - вищого ґатунку, згідно ДСТУ. Помідори цілі, середнього розміру, рідина прозора без осаду, без сторонніх включень, без консервантів, без барвників, без ароматизаторів, без ГМО. Розфасовані в тару виробника, скляна банка з металевою кришкою (кришка без слідів корозії) місткістю
Щавель консервований (тара-скляна банка 0,5л) - вищого ґатунку, згідно ДСТУ. Не заморожений. Рівномірно нарізані шматочки, довжиною не більше ніж 7 мм, без сторонніх включень, не допускається осад на дні, без консервантів, без барвників, без ароматизаторів, без ГМО. Розфасовані в тару виробника, скляна (з металевою кришкою, кришка без слідів корозії) банка місткістю 0,5 л. На кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства-виробника, вага нетто, склад, без консервантів, без барвників, без ароматизаторів, без ГМО, дані про харчову та енергетичну цінність, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання. Термін придатності 2-3 роки. Залишок терміну зберігання на момент поставки продуктів повинен бути не менше 80% від терміну зберігання.
Томатна паста (тара-скляна банка 0,5л) - повинна бути виготовлена зі стиглих томатів шляхом їх розроблення, підігріву, протирання та уварювання з сіллю або без неї до визначеного вмісту сухих речовин. Зовнішній вигляд та консистенція – однорідна концентрована маса, мажуча консистенція, без темних включень, залишків шкірки, насіння та інших грубих частинок плодів. Колір – червоний, яскраво виражений, рівномірний по всій масі. Смак та запах – властиві концентрованій томатній масі, без гіркоти, пригару та інших сторонніх присмаків та запахів. Продукт повинен відповідати ДСТУ. Розфасовані в тару виробника, скляна (з металевою кришкою, кришка без слідів корозії) банка місткістю 0,5 л. На кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства-виробника, вага нетто, склад, без консервантів, без барвників, без ароматизаторів, без ГМО, дані про харчову та енергетичну цінність, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання. Термін придатності 2-3 роки. Залишок терміну зберігання на момент поставки продуктів повинен бути не менше 80% від терміну зберігання.
Якість предмету закупівлі повинна відповідати ГОСТ, та/або ДСТУ, та/або ТУ на відповідний товар, що діють на території України, а також Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», мікробіологічним критеріям затвердженим наказом МОЗУ №548 від 19.07.2012 р. та державним санітарним правилам та нормам ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001 затвердженим Постановою Головного державного санітарного лікаря України №137 від 20.09.2001 р., та відповідно до Постанови №324 від 13.03.2002 року «Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики».
Маркування, пакування та транспортування товару здійснюється відповідно до національних стандартів України.
Транспортний засіб, яким буде здійснюватися поставка товару повинен бути придатним для перевезення продуктів харчування, що є предметом закупівлі.
Для підтвердження якості товару при постачанні кожна партія повинна супроводжуватись документом про якість.
Учасник повинен розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Всі посилання на стандартні характеристики, технічні регламенти та умови, вимоги, умовні позначення та термінологію, пов’язані з товарами, що закуповуються, передбачені існуючими міжнародними європейськими стандартами, іншими спільними технічними європейськими нормами, іншими технічними еталонними системами, визнаними європейськими органами зі стандартизації або національними стандартами, нормами та правилами вживаються у значенні «…. «або еквівалент».
Очікувана вартість предмета закупівлі: складає 90 000.00 грн. з ПДВ і визначена відповідно до примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі (затверджена наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18.02.2020 року №275) виходячи з моніторингу цін на ринку таких товарів. Також розрахунки здійснені, враховуючи середні споживчі ціни на товари у 2024р. (червень-липень), оприлюднені Державною службою статистики у 2024 році за посиланням https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/ct/sctp/Arch_sctp_u.htm та виконання натуральних норм відповідно до Постанови КМУ від 13.03.2002 №324 «Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах». Розрахунок проводиться на основі середньої річної кількості мешканців Луцького геріатричного пансіонату, враховуючи добові норми харчування.
Щодо розміру бюджетного призначення: відповідно до статті 4 Закону планування закупівель здійснюється на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг. Заплановані закупівлі включаються до річного плану закупівель. Закупівля здійснюється відповідно до річного плану та змін до нього. В Голобському психоневрологічному інтернаті затверджено кошторис на 2024 рік в якому, зокрема передбачаються видатки на продукти харчування. Затвердженим кошторисом встановлені повноваження щодо отримання надходжень і розподіл бюджетних асигнувань на взяття бюджетних зобов’язань та здійснення платежів для виконання Голобським психоневрологічним інтернатом своїх функцій та досягнення результатів, визначених відповідно до бюджетних призначень.