Обгрунтування закупівель (консервація)
ОБГРУНТУВАННЯ
технічних та якісних характеристик предмета закупівлі,
його очікуваної вартості та/або розміру бюджетного призначення
в межах закупівлі UA-2024-08-23-010164-a
Підстава для публікації обґрунтування: постанова Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 №1266 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 01.08.2013 №631 і від 11.10.2016 №710».
Мета проведення закупівлі: забезпечення потреб Замовника у закупівлі Оброблені фрукти та овочі (кукурудза консервована, квасоля натуральна (тара-скляна банка 0,5л), квасоля в томатному соусі (тара-скляна банка 0,5л), горошок консервований, кабачкова ікра (тара-скляна банка 0,5л), баклажанова ікра (тара-скляна банка 0,5л), перець солодкий маринований (тара-скляна банка 1,5л) для належної організації харчування в Голобському психоневрологічному інтернаті у 2024 році.
Замовник: Голобський психоневрологічний інтернат
Код ЄДРПОУ: 03188205
Вид процедури: відкриті торги (з особливостями)
Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-08-23-010164-a
Предмет закупівлі: Оброблені фрукти та овочі (кукурудза консервована, квасоля натуральна (тара-скляна банка 0,5л), квасоля в томатному соусі (тара-скляна банка 0,5л), горошок консервований, кабачкова ікра (тара-скляна банка 0,5л), баклажанова ікра (тара-скляна банка 0,5л), перець солодкий маринований (тара-скляна банка 1,5л) (код 15330000-0 національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник»).
Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі:
Кукурудза консервована – кукурудза фасована в скляні банки або жерстяні банки без вм’ятин. Банки повинні бути герметично закупорені, без іржі, не ушкоджені. Кукурудза повинна бути одного кольору, рівна за розміром з прозорою заливкою. Термін придатності 2-3 роки. Залишок терміну зберігання на момент поставки продуктів повинен бути не менше 80% від терміну зберігання. На кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства-виробника, вага нетто, склад, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання. Без консервантів, ароматизаторів і барвників. Якість – згідно ДСТУ. Товар повинен мати відповідне пакування, яке забезпечує цілісність товару та збереження його якості під час транспортування. Товар повинен передаватись у заклад в неушкодженій упаковці, має забезпечуватись цілісність товару та збереженню його якості під час транспортування.
Квасоля натуральна (тара-скляна банка 0,5л) – квасоля натуральна вищого ґатунку. Розфасовка: скляна тара 0,5л. Плодоовочева продукція поставляється фасованою в скляну банку з металевою кришкою, стерилізована пастеризованим чи комбінованим способом. Банки повинні бути герметично закупорені. Кришки повинні бути увігнутими або плоскими. Консистенція квасолі цілісна, без сторонніх домішок. Смак та запах – властиві квасолі натуральній. Не допускається наявність стороннього присмаку та запаху. Колір властивий сорту квасолі. Термін придатності 2-3 роки. Залишок терміну зберігання на момент поставки продуктів повинен бути не менше 80% від терміну зберігання. На кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства-виробника, вага нетто, склад, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання. Без консервантів, ароматизаторів і барвників. Якість – згідно ДСТУ. Товар повинен мати відповідне пакування, яке забезпечує цілісність товару та збереження його якості під час транспортування. Товар повинен передаватись у заклад в неушкодженій упаковці, має забезпечуватись цілісність товару та збереженню його якості під час транспортування.
Квасоля в томатному соусі (тара-скляна банка 0,5л) - квасоля консервована в томатному соусі стерилізована вищого ґатунку. Розфасовка: скляна тара 0,5л. Плодоовочева продукція консервована поставляється фасованою в скляну банку з металевою кришкою, стерилізована пастеризованим чи комбінованим способом. Банки повинні бути герметично закупорені. Кришки повинні бути увігнутими або плоскими. Консистенція квасолі цілісна, томатний соус без сторонніх домішок. Смак та запах – властиві квасолі в томатному соусі. Не допускається наявність стороннього присмаку та запаху. Колір властивий сорту квасолі. Термін придатності 2-3 роки. Залишок терміну зберігання на момент поставки продуктів повинен бути не менше 80% від терміну зберігання. На кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства-виробника, вага нетто, склад, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання. Без консервантів, ароматизаторів і барвників. Якість – згідно ДСТУ. Товар повинен мати відповідне пакування, яке забезпечує цілісність товару та збереження його якості під час транспортування. Товар повинен передаватись у заклад в неушкодженій упаковці, має забезпечуватись цілісність товару та збереженню його якості під час транспортування.
Горошок консервований - горошок фасований в скляні банки або жерстяні банки без вм’ятин. Банки повинні бути герметично закупорені, без іржі, не ушкоджені. Горошини повинні бути одного кольору, рівні за розміром з прозорою заливкою. Термін придатності 2-3 роки. Залишок терміну зберігання на момент поставки продуктів повинен бути не менше 80% від терміну зберігання. На кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства-виробника, вага нетто, склад, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання. Без консервантів, ароматизаторів і барвників. Якість – згідно ДСТУ. Товар повинен мати відповідне пакування, яке забезпечує цілісність товару та збереження його якості під час транспортування. Товар повинен передаватись у заклад в неушкодженій упаковці, має забезпечуватись цілісність товару та збереженню його якості під час транспортування.
Кабачкова ікра (тара-скляна банка 0,5л) - скляна банка з металевою кришкою 0,5л. Зовнішній вигляд та консистенція – однорідна, рівномірно подрібнена маса з видимими включеннями зелені та прянощів, без грубого насіння перезрілих овочів. Консистенція мажуча або злегка зерниста. Дозволяється незначне відділення рідини для ікри з уварених овочів. Смак та запах – властиві ікрі, виготовленої з певного виду попередньо підготовлених овочів. Колір – однорідний по всій масі для ікри, від жовтого до світло-коричневого. Допускається незначне потемніння поверхневого шару ікри. Термін придатності 2-3 роки. Залишок терміну зберігання на момент поставки продуктів повинен бути не менше 80% від терміну зберігання. На кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства-виробника, вага нетто, склад, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання. Без консервантів, ароматизаторів і барвників. Якість – згідно ДСТУ. Товар повинен мати відповідне пакування, яке забезпечує цілісність товару та збереження його якості під час транспортування. Товар повинен передаватись у заклад в неушкодженій упаковці, має забезпечуватись цілісність товару та збереженню його якості під час транспортування.
Баклажанова ікра (тара-скляна банка 0,5л) - скляна банка з металевою кришкою 0,5л. Зовнішній вигляд та консистенція – однорідна, рівномірно подрібнена маса з видимими включеннями зелені та прянощів, без грубого насіння перезрілих овочів. Консистенція мажуча або злегка зерниста. Дозволяється незначне відділення рідини для ікри з уварених овочів. Смак та запах – властиві ікрі, виготовленої з певного виду попередньо підготовлених овочів. Колір – однорідний по всій масі для ікри баклажаної. Допускається незначне потемніння поверхневого шару ікри. Термін придатності 2-3 роки. Залишок терміну зберігання на момент поставки продуктів повинен бути не менше 80% від терміну зберігання. На кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства-виробника, вага нетто, склад, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання. Без консервантів, ароматизаторів і барвників. Якість – згідно ДСТУ. Товар повинен мати відповідне пакування, яке забезпечує цілісність товару та збереження його якості під час транспортування. Товар повинен передаватись у заклад в неушкодженій упаковці, має забезпечуватись цілісність товару та збереженню його якості під час транспортування.
Перець солодкий маринований (тара-скляна банка 1,5л) - перець солодкий маринований. Скляна банка з металевою кришкою 1,5л. Зовнішній вигляд: овочі різані, однорідні по розміру та конфігурації (по ступеню зрілості, кольору), здорові, чисті, не зморщені, не м’яті, без механічних пошкоджень. Смак та запах: приємний, солодкий, слабокислий, властивий маринованим овочам даного виду, помірно солоний з ароматом прянощів. Не дозволяються сторонні присмак та запах. Колір: однорідний для овочів одного виду (червоний, жовтий, помаранчевий). Консистенція: овочі щільні, не розварені. Якість заливки: прозора, безкольорова або з характерним для певного виду консервів відтінком з частинками прянощів або без них. Термін придатності 2-3 роки. Залишок терміну зберігання на момент поставки продуктів повинен бути не менше 80% від терміну зберігання. На кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства-виробника, вага нетто, склад, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання. Без консервантів, ароматизаторів і барвників. Якість – згідно ДСТУ. Товар повинен мати відповідне пакування, яке забезпечує цілісність товару та збереження його якості під час транспортування. Товар повинен передаватись у заклад в неушкодженій упаковці, має забезпечуватись цілісність товару та збереженню його якості під час транспортування.
Якість предмету закупівлі повинна відповідати ГОСТ, та/або ДСТУ, та/або ТУ на відповідний товар, що діють на території України, а також Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», мікробіологічним критеріям затвердженим наказом МОЗУ №548 від 19.07.2012 р. та державним санітарним правилам та нормам ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001 затвердженим Постановою Головного державного санітарного лікаря України №137 від 20.09.2001 р., та відповідно до Постанови №324 від 13.03.2002 року «Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики».
Маркування, пакування та транспортування товару здійснюється відповідно до національних стандартів України.
Транспортний засіб, яким буде здійснюватися поставка товару повинен бути придатним для перевезення продуктів харчування, що є предметом закупівлі.
Для підтвердження якості товару при постачанні кожна партія повинна супроводжуватись документом про якість.
Учасник повинен розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Всі посилання на стандартні характеристики, технічні регламенти та умови, вимоги, умовні позначення та термінологію, пов’язані з товарами, що закуповуються, передбачені існуючими міжнародними європейськими стандартами, іншими спільними технічними європейськими нормами, іншими технічними еталонними системами, визнаними європейськими органами зі стандартизації або національними стандартами, нормами та правилами вживаються у значенні «…. «або еквівалент».
Очікувана вартість предмета закупівлі: складає 60 000.00 грн. з ПДВ і визначена відповідно до примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі (затверджена наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18.02.2020 року №275) виходячи з моніторингу цін на ринку таких товарів. Також розрахунки здійснені, враховуючи середні споживчі ціни на товари у 2024р. (червень-липень), оприлюднені Державною службою статистики у 2024 році за посиланням https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/ct/sctp/Arch_sctp_u.htm та виконання натуральних норм відповідно до Постанови КМУ від 13.03.2002 №324 «Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах». Розрахунок проводиться на основі середньої річної кількості мешканців Луцького геріатричного пансіонату, враховуючи добові норми харчування.
Щодо розміру бюджетного призначення: відповідно до статті 4 Закону планування закупівель здійснюється на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг. Заплановані закупівлі включаються до річного плану закупівель. Закупівля здійснюється відповідно до річного плану та змін до нього. В Голобському психоневрологічному інтернаті затверджено кошторис на 2024 рік в якому, зокрема передбачаються видатки на продукти харчування. Затвердженим кошторисом встановлені повноваження щодо отримання надходжень і розподіл бюджетних асигнувань на взяття бюджетних зобов’язань та здійснення платежів для виконання Голобським психоневрологічним інтернатом своїх функцій та досягнення результатів, визначених відповідно до бюджетних призначень.